Wat is een versie bij een stuitligging?

Die ene afspraak bij de verloskundige


"Volgens mij ligt je kindje in stuit. Het lijkt alsof ik hier het hoofdje voel. Waar ik liever eigenlijk de billetjes wil voelen." Zo begint het meestal, de mededeling dat je kindje in stuit ligt. En dan... welke opties heb je dan? 

Welke opties heb je als je kind in stuitligging ligt?

Afhankelijk van hoever je bent in je zwangerschap heb je een aantal opties. Hoe minder ver je bent, hoe meer je kunt doen. Je kunt natuurlijk kiezen voor een consultbij Upside Down Baby. Niet elke verloskundige zal je echter die optie aanbieden. Vaak geeft de verloskundige je 3 opties. Of je kiest voor een versie met week 35 a 36, of 'je probeert' een stuitgeboorte of kiest direct voor een keizersnede. Jij zoekt via google dan vervolgens naar alle voor en nadelen van die verschillende opties. In deze blog gaan we dieper in op de versie. 

Hoe gaat een versie in zijn werk?

Verloskundigen kunnen zich specialiseren als versiekundigen. Je kunt de versie daardoor uitvoeren in het ziekenhuis of bij een versiekundige. In het ziekenhuis wordt de versie uitgevoerd door een versiekundige en/of gynaecoloog. 
De versie wordt meestal s 'morgens uitgevoerd omdat dan de meeste kans van slagen is. Voor de versie krijg je nog een echo zodat zeker is dat je kindje nog in stuit ligt. Je krijgt in het ziekenhuis vervolgens een CTG om te kijken of je kindje het goed maakt. Natuurlijk is er ook alle tijd om vragen te stellen en de zorgverleners zullen vertellen wat er straks gaat gebeuren. 
Bij de versiekundige (een verloskundige) wordt er in plaats van met de CTG met de doptone (die ze ook tijdens de reguliere controles gebruiken) geluisterd naar de hartslag van je kindje. 
Als alles goed is start de versie. In het ziekenhuis krijg je vooraf meestal medicatie om de baarmoederspieren te ontspannen. Deze hoef je niet te nemen. 
De zorgverleners zullen van buitenaf je baby vastpakken en zachtjes proberen te draaien. Jij hoeft alleen maar te liggen en zo goed mogelijk te ontspannen. Sommige vrouwen vinden dit enorm pijnlijk, sommige vrouwen vinden 'het prima te doen.'
De afspraak duurt in totaal een uur en daarvan duurt de versie ongeveer 5 tot 30 minuten.

Na de versie

In het ziekenhuis wordt daarna de baby nog 30 minuten gemonitord met de CTG. Bij de verloskundige ga je na een controle met de doptone direct naar huis. Je kunt tot 2 dagen een pijnlijke en beurse buik hebben. Ook dit hoeft niet, maar het kan wel. Als de versie is geslaagd, voel je andere bewegingen in je buik!

In een ander blog zal ik verder ingaan op de voor en nadelen van een versie. 

Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.