Sterrenkijker

Sterrenkijker baby

Een sterrenkijker… We kennen allemaal de term wel, je kindje kan als een sterrenkijker geboren worden. Maar wat houdt dat nou eigenlijk echt in? In deze blog neem ik je mee in een bevalling van een kindje die als sterrenkijker ligt. En natuurlijk, wat jij daar zelf aan kunt doen! Want net als een stuitligging is een sterrenkijker een variatie op de hoofdligging én kun je als moeder zelf invloed uitoefenen op de ligging van je kindje. Liever deze blog niet lezen, maar zien? Kijk het hier!

Wanneer weet je of je baby een sterrenkijker is?

Een baby ligt in de buik idealiter met het hoofdje naar beneden en de billetjes omhoog. Als dat andersom is, dus met het hoofdje boven dan hebben we het over een stuitligging. Over de stuitligging lees je hier  meer. Een stuitligging weet je ergens in de zwangerschap, omdat de verloskundige het voelt of het zichtbaar is op de echo. Een sterrenkijker is wél vooraf te zien op een echo maar het zégt niets, je baby draait met het hoofdje echt nog alle kanten op tijdens de laatste weken, zelfs in de laatste uren. Je weet het dus pas écht tijdens de geboorte. En dat maakt het direct ook lastig, voor jou, maar ook voor de verloskundige, want soms weet je het pas als de baby geboren wordt doordat je het dan ziet aan de houding.

Hoe ligt een sterrenkijker?

Een baby die in de ‘gewone hoofdligging’ wordt geboren kijkt als ze geboren wordt (als je liggend op je rug bevalt), naar beneden toe. Een sterrenkijker heeft haar naam verdiend doordat zij naar boven toe kijkt, richting de hemel waar de sterren staan. Als het hoofdje is geboren draait de baby (in principe)  altijd  het hoofdje, zodat de schouders makkelijker geboren kunnen worden. Dit doet een sterrenkijker baby ook!.

In onze eendaagse cursus  legt Claire het altijd als volgt uit:Een sterrenkijker neemt de buitenbocht. Die gaat meestal wat moeizamer dan de snelle binnenbocht. Je baby heeft wat meer tijd en kracht nodig, vooral bij een eerste geboorte. 

Hoe weet je of je baby een sterrenkijker is?

Er zijn een aantal aanwijzingen tijdens de geboorte waardoor jij, of je verloskundige aan een sterrenkijker ligging kunt denken. 

 • Je hebt al persdrang bij 6 a 7 centimeter. 
 • Je hebt last van ‘kamelenweeën’. Je wee komt normaliter opzetten, piekt en zakt weer af. Bij een ‘kamelenwee’ komt de wee op, piekt en neemt af maar tijdens het afnemen komt de wee weer terug opzetten en piekt opnieuw.
 • De wee blijft tussendoor hangen, het sluimert wat, je hebt tussendoor niet echt volledig rust. 
 • Je ontsluiting vordert niet echt. Je blijft, ondanks weeën met goede kracht, hangen rond een x aantal centimeter. 

Je verloskundige kan soms voelen dat je kindje als een sterrenkijker ligt. Hiervoor voelt ze inwendig, het liefst tijdens een wee en dan voelt ze hoe de schedelnaden en de fontanellen liggen. Dit is niet altijd even makkelijk voelbaar: omdat het hoofdje al even in je bekken zit, is er op het hoofdje een zwelling komen te staan, waardoor het lastiger voelen is. Of omdat de vliezen nog staan, dus nog niet gebroken zijn. 

Als de sterrenkijkerbaby geboren is, zie je meestal die zwelling, het is een soort tuutje op het hoofd. Dit komt dus door de druk op het hoofdje van jouw baby tijdens de geboorte. Dit vocht is meestal binnen 24-48 uur weer verdwenen, het wordt gewoon door het lichaam opgenomen.

Wat kun je doen aan een sterrenkijkerligging?

Goed nieuws! Je baby kan draaien uit de sterrenkijkersligging. Jouw baby is hartstikke slim en wil wel draaien. Hij neemt liever die snélle binnenbocht, dan de buitenbocht!

Tips voor een sterrenkijker tijdens de bevalling:

Geef je kindje ruimte tijdens je bevalling, zodat hij kan draaien in je buik. Dit doe je door:

 • Vang je weeën op je handen en knieën op
 • Lig op je knieën met je billen de lucht in en je borst plat op de grond
 • Zet 1 been op een stoel en blijf rondjes draaien met je bekken
 • Plaats je benen tegen de rand van je bed aan en plaats je handen eerst op de grond. Zak daarna door op je onderarmen. Hou dit 3 weeën vol.  

  Kijk deze houdingen hier na! Je kijkt of het hele filmpje of scrol direct door naar minuut 13.06.

 • Tijdens de zwangerschap een sterrenkijkerligging voorkomen?

  Jazeker, je kunt invloed uitoefenen op de ligging van je baby. Daarom is het  Upside Down Baby Consult  ook zo belangrijk als je een baby in stuit hebt liggen. Ook daar draait een baby simpelweg door oefeningen te doen. Een stuitligging kun je dus ook beïnvloeden. Met hoeveel procent en hoeveel sterrenkijkers dit scheelt, weten we helaas niet. Wel weten we dat ruimte maken in je bekken effectief is voor je baby en je bekken. 
  Geef je kindje ruimte tijdens je zwangerschap. Dit doe je door:

  • Liever lig je niet teveel onderuit gezakt, maar zit je rechtop.
  • Wissel eens af en zit op een geboortebal.
  • Loop niet op hakken. 
  • Zit op je handen en knieen en beweeg je bekken heen en weer.   

  Heb jij een sterrenkijker kindje gehad? En heb je nog aanvullende tips of ervaringen? Let me know! 

  Laat een reactie achter (alle velden verplicht)

  Reacties worden goedgekeurd voordat ze worden weergegeven.